Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Arabuluculuk

Kanunda, satış talebinden itibaren 3 ay içerisinde gerçekleştirileceği öngörülen taşınmaz satışı, öngörülen süreden sonra gerçekleşse dahi geçerli bir işlem olacaktır. Bunun sebebi, öngörülen bu 3 aylık sürenin icra organı için öngörülen düzenleyici niteliğidir.

Satışın yapılacağı tarihten en az 1 ay önce satış, tirajı 50.000’in üzerinde yurt çapında dağıtılan bir gazete ile elektronik ortamda ilan edilir. Bu ilanın örneği borçlu, alacaklı ve tapuda kayıtlı ilgililere ayrıca tebliğ edilir.

İlan, birinci ihale tarihinden en az 1 ay önce yapılır. İlan edilen metnin basit hatalar nedeniyle tekrarlanması gerekirse, düzeltme ilanının tarihi ile ihale tarihi arasında yedi günden az zaman kalmaması şartıyla, ihale tarihi değiştirilmeksizin hata ilanen düzeltilir.

Arttırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla başlanır. Elektronik ortamda teklif verme, birinci ihale tarihinden yirmi gün önce başlar, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda tamamlanır. İkinci ihalede ise, elektronik ortamda teklif verme birinci ihaleden sonraki beşinci gün başlar, en az yirmi gün sonrası için belirlenecek ikinci ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer.

Taşınmaz satışına paralel olarak taşınır satışında da ilk aşama ilan aşamasıdır. Taşınır satışlarında aynı şekilde, satıştan uygun süre önce tirajı 50.000’in üzerinde yurt çapında dağıtılan bir gazete ile elektronik ortamda ilan gereklidir. Buna karşın taşınmaz satışlarının aksine, ilan örneğinin ilgililere tebliğ edilmesi zorunluluğu söz konusu değildir.

Paylaş:

Yardıma mı ihtiyacınız var? Bize yazın.